Otsikko jo sen kertookin eli tämän postauksen aiheena on mun vinkit tuleville vaihtareille. Muistan, että ennen vaihtoon lähtöä olisin halunnut lukea ihan kaiken mahdollisen tiedon vaihtoa koskien, joten tässäpä nyt mun omat, kokemuksen kautta tulleet vinkit!
Ennen lähtöä:
Älä oleta mitään: Joo tiedän, helpommin sanottu kuin tehty. Mutta totuus on kuitenkin se, että vaikka kuinka miettisit ja suunnittelisit kaiken etukäteen, et voi yhtään tietää minkälaista siellä uudessa paikassa sitten on ennen kuin sinne pääset. Pettymyksiä voi tulla ja melko varmasti tuleekin ja ne ei eivät tunnu lähellekään yhtä pahalta, jos sulla ei oo mitään ennakko-odotuksia. Haaveilla voi tottakai, mutta kaikkeen kannattaa olla varautunut!
Hoida tarvittavat asiat hyvissä ajoin: Ennen lähtöä tehtävää on tosi paljon paperitöiden sun muiden kanssa. Niitä ei kannata jättää viime tippaan vaan hoitaa pois alta yksitellen hyvissä ajoin.
Opiskele kieltä etukäteen: Jos kohteena on englanninkielinen maa, kannattaa katsoa vaikkapa elokuvia ilman tekstityksiä tai lukea kirjoja. Jos et osaa kohdemaasi kieltä vielä ollenkaan, kannattaa sen opiskelu aloittaa jo Suomessa.
Odota sijoitustietoja rauhassa: Ja älkää tehkö kuten minä eli olko paniikissa ja menettäkö yöunianne. Suurin osa saa sijoitustietonsa vasta kesällä ja se on ihan normaalia. Tiedän kuinka raastavaa se odottaminen voi olla, mutta se tunne, mikä tulee kun ne sijoitustiedot vihdoin saa on kyllä kaiken sen arvoista. Itse sain sijoitustietoni vasta elokuun vikoina päivinä, mutta kyllähän ne sieltä kuitenkin tulivat niin kuin järjestöltä vannottiin.
Suunnittele mitä ja miten pakkaat: Kokonaista vuotta varten pakkaaminen voi tuntua ihan mahdottomalta tehtävältä, mutta ei se sitä kuitenkaan loppujenlopuksi ole. Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja harjoituspakkaaminenkin kannattaa suorittaa. Vaatteita ei todellakaan kannata ottaa paljon, koska täältä niitä saa halvalla ja vuoden aikana niitä tuleekin ihan kivasti kertymään. nimim. en enää tiedä miten pääsen takaisin kaikkien kamojeni kanssa... Hygieniatuotteita yms. kannattaa ottaa vain sen verran, että pärjää muutaman ensimmäisen päivän. Ennen lähtöä kannattaa myös huolella tarkistaa, että sulla on mukana kaikki tarvittavat tärkeät paperit. Suomiruoalle kannattaa myös jättää laukkuun tilaa!
Tarkista puhelimesi, tietokoneesti tms.: Kannattaa varmistaa, että elektroniikkalaitteesi toimivat ja jos aiot käyttää suomipuhelintasi kohdemaassasi, tarkista, ettei siinä ole lukitusta, joka estää ulkomaisen sim-kortin toimimisen puhelimessasi.
Hanki host-perheelle tuliaiset: Tuliaisten ei tarvitse todellakaan olla mitään kallista eikä niitä kannata raahata kasapäin. Jos olet saanut jo sijoitustietosi saatat ehkä tietää perheenjäsenten mielenkiinnonkohteista ja se voi auttaa tuliaisten hankkimista paljon. Tuliaisten kannattaa olla myös jotain suomalaista ja esimerkiksi jokin Suomesta kertova kirja on varmasti toimiva idea.
Älä ole pettynyt etukäteen: Joskus voi käydä niin, että sijoitustietojen saamisen jälkeen olo onkin pettynyt, koska sijainti ei olekaan siellä, mistä aina haaveili. Etukäteen ei kuitenkaan kannata murehtia. Tottakai mahtava sijainti on aina plussa, mutta se ei kerro vielä mitään siitä minkälainen sun vaihtovuotesi tulee olemaan. Uskokaa tai älkää, mutta ne ihmiset siellä tekevät sun vuoden ja niillä tulee olemaan se kaikista suurin vaikutus, ei kaupungilla tai ilmastolla. Etkä koskaan voi tietää, vaikka tulisit rakastumaan uuteen kotipaikkaankin, vaikkei ennen lähtöä siltä tuntuisikaan.
Nauti täysillä loppuajasta Suomessa: Mulla itselläni ainakin kävi niin, että mitä lähemmäs lähtö tuli, sitä enemmän aloin arvostaa Suomea ja näkemään kaikki hyvät asiat Suomessa. Vietä paljon aikaa kavereiden ja perheen kanssa, syö paljon ruisleipää ja sauno! Mieti mitä asioita tuut vaihdon aikana kaipaamaan ja hanki niistä kesän aikana yliannostus. Viimeisenä iltana ennen lähtöä kutsuin kaikki kaverit vielä kylään ja sitten vielä yömyöhään menin saunaan ja söin yöpalaksi ruisleipää. Ja ai että kuinka onnellinen oon, kun pääsen noi jutut tekemään taas reilu 3 kuukauden päästä!
Perille saavuttua:
Hymyile: Vaikka kieli ei vielä sujuisikaan ja kaikki tavat ovat sinulle vielä outoja niin hymyile! Se on varmasti kannattavaa joka maassa ja antaa sinusta positiivisen kuvan.
Tutustu rauhassa host-perheeseen: Ole varsinkin alussa paljon mukana host-perheen menoissa ja juttele heille. Älä lukittaudu huoneeseesi kotona ollessasi ja pyydä mahdollisia host-sisaruksiasi tekemään jotain kanssasi.
Älä tuomitse heti ensivaikutelman perusteella: Kaikilla se uutuudenviehätys ei ala ihan heti kohteeseen saavuttua, vaan aluksi saatat olla todella väsynyt ja ehkä saatat ikävöidä kotiinkin. Silloin moni juttu voi ärsyttää eikä sen perusteella kannata kuitenkaan vielä tuomita.
Mene kouluun avoimin mielin: Ensimmäinen koulupäivä uudessa maassa on ehkä se kaikista jännittävin ja stressaavin. Pukeudu koulua varten siisteihin vaatteisiin, joissa on hyvä olla ja ota huomioon koulun mahdollinen dress code. Pian koulussa alat kyllä huomata miten paikalliset nuoret yleensä pukeutuvat. Älä murehdi väärinymmärryksistä, sekaannuksista tai myöhästymisistä, kaikki kyllä alkaa sujumaan pikkuhiljaa. Ole rohkea ja taas - hymyile. Lounastauolla mene rohkeasti kysymään mukavalta vaikuttavalta porukalta, jos voisit syödä heidän kanssaan. Tuskin kukaan sanoo ei, kun esittelet itsesti uutena vaihto-oppilaana.
Älä jää liikaa murehtimaan ongelmia ja sekaannuksia kielen kanssa: Niitä sattuu kaikille eikä niihin kuole. Tähän mennessä olen nolannut itseni jo väärinymmärrysten kanssa niin monta kertaa, etteivät ne enää edes tunnu missään.
Älä sano ei: Jos hostisi tai uudet kaverisi pyytävät sinua jonnekin, mikä sinua ei välttämättä kovin kiinnostaisikaan, mene silti ja kokeile ainakin kerran. Toki tervettä järkeä voi tässä kohtaa käyttää eikä minnekään pankkiryöstökeikoille tai huumebileisiin kannata mennä mukaan, mutta muuten ole avoimin mielin.
Kokeile uutta harrastusta rohkeasti: Vaihtovuosi on loistava ajoitus kokeilla jotain uutta. Koulussa kannattaa ehdottomasti osallistua kerhoihin ja urheilujoukkueisiin, vaikka et niitä ennen olisi kokeillutkaan. Niistä löydät varmasti paljon kavereita ja saat tekemistä. Field hockey ja stage crew on ollut ehdottomasti yksiä parhaita kokemuksia koko mun vaihtovuoden aikana!
Ota selvää onko lähelläsi muita vaihtareita: Vaihtari on vaihtarin paras kaveri. Jokainen vaihtari on täysin samassa tilanteessa ja kokee samoja asioita kuin sinäkin. Sen lisäksi saat tutustua uusiin ihmisiin uusista maista ja kulttuureista.
Kun alkuhuuma loppuu, älä luovuta: Usein alkuvuosi on ihanaa aikaa, kaikki on uutta etkä voi uskoa, että olet vihdoin vaihdossa. Sitä vaihetta seuraakin sitten yleensä huonommat ajat. Uusiin asioihin on tottunut, jotkut jutut ärsyttää ja koti-ikävä voi iskeä. Silloin ei kannata todellakaan luovuttaa tai tulet katumaan myöhemmin. Vaikka välillä se saattaa tuntua jopa mahdottomalta niin siitä kyllä pääsee läpi ja sitä seuraa entistäkin paremmat ajat!
Ota vaihdostasi kaikki ilo irti ja nauti: Aika tulee menemään paljon nopeampaa kuin uskotkaan eli nauti joka sekunnista ja jokaisesta huonommastakin päivästä täysillä!
Onnea ja tsemppiä matkaan jokaiselle tulevalle vaihtarille, teillä on vielä elämänne vuosi kokonaan edessä!
-Carla