perjantai 6. maaliskuuta 2015

Food in America

Jonkin aikaa sitten tein postauksen vaatteista ja ylipäätään tyylistä täällä Amerikassa ja nyt ajattelin kirjoittaa vastaavanlaisen postauksen jenkkiruoasta. Ainakin mua itseäni ennen vaihtoon lähtöä mietitytti paljon minkälaista ruoka täällä on ja syövätkö amerikkalaiset oikeasti aina vaan mäkkärissä tms. pikaruokapaikassa niin kuin väitetään. Ihmisillä on yleensä paljon ennakkokäsityksiä amerikkalaisesta ruoasta ja aika monen niistä oon kyllä todennut pitävän paikkaansakin. Kaikki nämä jutut ovat siis asioita, mitä itse oon huomannut enkä voi ihan varma olla onko nämä jutut samanlaisia joka puolella jenkkejä vai vaan täällä New Yorkissa päin.

- Täällä syödään yleensä vain 3-4 kertaa päivässä, mikä on erilaista verrattuna Suomen viiteen ateriaan päivässä. Yleistä on siis, että ihmiset syövät vain aamupalan, lounaan ja illallisen. Jotkut syövät lounaan ja illallisen välissä välipalan. 

- Arkena aamupalaksi syödään lähes poikkeuksetta muroja ja ne voi hyvin ottaa myös mukaan kouluun, jolloin ne syödään kuivana. Viikonloppuina aamupala on monesti pancakes, bagel, vohveli tai munia ja pekonia.

Sunnuntaibrunssi


- Lounas on täällä hyvin pienikokoinen suomalaiseen verrattuna. Lounaaksi ei yleensä syödä lämmintäruokaa vaan se voi olla esim. hedelmä, leipä ja sipsejä tai keksejä. Lounaan voi myös halutessaan ostaa koulusta, mutta ainakaan meidän koulussa se ei näytä kauhean hyvältä ja vaihtoehtoina on roskaruokaa tai salaatti ja juomaksi vesi tai suklaamaito. Viikonloppuisin lounaaksi saatetaan syödä lämmin ruoka, esim. edellisillan illallisen leftovereita.

Koululounas, jonka otan kotoa
- Välipalaksi suosittuja ovat pienet keksi- ja sipsipussit tms. eli snackit sekä erilaiset välipala- ja muropatukat.

- Illallinen riippuu paljon perheestä. Varakkaammat ihmiset syövät monesti kunnon ravintoloissa, jotkut hakevat pikaruokaa, osa kokkaa kaiken itse alusta alkaen ja jotkut taas syövät paljon pakasteruokaa kuten kananugetteja, ranskalaisia, kalapuikkoja yms. 
 
Dinner
 
- Aamuisin kouluun ja töihin mennessä ajetaan usein starbucksin, dunkin donutsin, seven eleven:in tms. kautta ja haetaan kahvi mukaan. Kahvia ei myöskään juoda mustana vaan aina tilataan jokin erikoiskahvi tai siihen lisätään kaupasta ostettua maustettuamaitoa, mitä myydään joka maussa vaniljasta mustikkapiirakkaan. Koulussa aamuisin ainakin puolella porukasta on kahvimuki mukana ja tää on kyllä tarttunut muhunkin paitsi otan sen vaan kotoa mukaan...


 

- Pretzels. Niitä syödään koko ajan enkä usko, että on olemassa amerikkalaista joka niistä ei tykkäisi. Suomessa pretzelsit tunnetaan ihan vaan nimellä suolatikku, mutta täällä ne ovat paljon suositumpia ja niitä myydään myös pehmeinä, jotka ovat taikinasta leivottuja.

Soft pretzel

- Väriaineita käytetään paljon. Muroja myydään joka värissä, karkeista puhumattakaan. Leivokset ovat tuskin koskaan luonnollisen värisiä tai jos ovat, ne kuorrutetaan eri värisillä sokerimassoilla ja nonparelleilla.

 
 
Fruit loops, oudoimpia muroja, mitä oon ikinä maistanut


 - Valmisruoka. Kun leivotaan, ostetaan yleensä baking mix, johon sitten lisätään vain maito ja kananmuna. Juusto leivälle tai pannukakkutaikina saadaan spraypurkista ja mikroaterioita on joka sorttia. Myös hedelmät voidaan ostaa valmiiksi kuorittuina/paloteltuina.

- Karkit myydään usein pussin sijasta laatikossa ja täällä erilaisia karkkeja ei ole lähellekään yhtä paljon kuin Suomessa, mikä oli musta aika yllättävää. Ainakin mun mielestä amerikkalaiset karkit eivät ole edes hyviä enkä oo niitä juuri täällä syönytkään.

 

- Täällä pikaruokapaikat ovat suosittuja ja myös ravintoloissa käydään enemmän kuin Suomessa. Ainakin täälläpäin nuoret käy paljon mäkkärissä, chipotlessa, panera breadissa, cheesecake factoryssa ja lista jatkuu...

- Täällä kauppojen hedelmä- ja vihannesosastot ovat täynnä kaikkea ympärivuoden ja kaikki hedelmät ovat niin paljon parempia kuin Suomessa. Harmittaa vähän jenkkien puolesta, kun harvemmin tätä siellä ruokaostoksilla käydessä kuitenkaan hyödynnetään (poikkeuksena mun hostit)

- Ihmisillä on aina juoma käden ulottuvilla niin autossa, töissä kuin kotonakin. Autoa ajaessa kädessä voi olla ihan normaali kahvikuppi ja monesti oon nähnyt koulussa varsinkin urheilijoilla vettä semmoisissa kahden litran kanistereissa.

Amerikassa on kyllä mahdollista syödä terveellisesti, jos vaan haluaa, mutta on kyllä totta, että siitä epäterveellisestä tavasta tehdään täällä tosi helppoa. Vaihtarina ollessa moni asia riippuu siitä, mitä host-perhe yleensä syö ja käyvätkö he usein ulkona syömässä. Kaikesta pystyy kuitenkin varmasti neuvottelemaan eikä mun mielestä siitä vaihdossa ollessa kannata liikaa stressata! :)

-Carla

2 kommenttia:

  1. Jep toi syömishomma on kyllä ihan yksilöllistä ja riippuu perheestä ja heidän tavoista. Mulla on ihan päinvastaset kokemukset jenkeissä syömisestä, kun mun tutut siellä on ihan superterveellisiä ja iso osa vihanneksista kasvaa omassa kasvimaassa, kaupasta ostetaan vaan luomua ja yleensäki ne käy vaan semmosissa super terveys ruokakaupoissa (esim. chuck's produce, löytyy länsirannikolta en tiedä onko new yorkissa ollenkaan) ja syödään paljon kaikkea superfoodia ja esim riisi korvataan quinoalla jne jne.. Et mulla jenkeissä ollessa on kyllä aina paljon helpompi syödä terveellisesti, kun niitä terveellisiäkin vaihtoehtoja löytyy niin paljon enemmän kun suomesta! Ja just tollasia kauppoja mistä ei edes löydy mitään epäterveellistä vaikka etsis haha.
    Mut totta että pikaruokaa saa kyllä joka nurkalta että ei varmaan yhtään vaikeaa toi epäterveellisenkään ruuan syöminen! Tohon murohommaan törmäsin kans, ihan ihme touhua mun mielestä et ei syödä tyyliin muuta kun sokerimuroja :-D jotkut söi niitä vielä aamulla päivällä ja illalla. Onneks mä oon aina noiden tervellisten ihmisten luona ni ei tarvi syödä huonosti :'D Kiva romaani tuli tästä nyt ohhoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep nuitakin ihmisiä täältä kyllä löytyy! Tuntuu vähän, että joko syödään ihan kunnolla terveellisesti tai sitten ei yritetä ollenkaan :D

      Poista