lauantai 6. kesäkuuta 2015

ANSWERS part 2


Järjestö:

Minkä vaihto-oppilasjärjestön kautta lähditkään vaihtoon? Miksi juuri sen?
-Mun järjestö Suomessa on UP Education ja täällä Jenkeissä ISE. Upin valitsin oikeastaan ihan sen takia, että en löytänyt siitä missään mitään pahaa sanottavaa ja edelliset upilaiset olivat tykänneet ja oli kyllä täydellinen valinta! ISE ei niinkään ole ollut mikään toimivin vaihtoehto, mutta sitä tämänpään järjestöä ei voikaan itse valita.

 Mietitkö muita järjestöjä?
-Hain Exploriuksella ensiksi, mutta koska en päässyt sitä kautta lähtemään niin sitten löysin Upin ja nyt oon kyllä iloinen, että kävi miten kävi hahah.

Onko järjestöjen välillä suuria eroavaisuuksia?
-Onhan niissä jonkinlaisia ja parhaiten niistä saa tietoa eri järjestöjen nettisivuja tutkimalla. Rotary on selvästi halvin, mutta niillä käytäntö on hieman erilainen kuin muilla, esim. vaihtariksi hyväksytyksi tuleminen on vaikeampaa ja kohdemaata ei voi itse valita vaan esitetään muutama toive yms, kannataa katsoa sieltä nettisivuilta tarkemmin! Muut järjestöt ovat melko samanlaisia keskenään, mutta hinnoissa ja hintaan sisältyvissä jutuissa on pieniä eroja. Upilla oon tykännyt siitä, että järjestö on pieni ja jokaiselta vaihtarilta kysellään kuulumisia aina tasaisin väliajoin, mikä suurilla järjestöillä voi olla vähän haastavampaa!


 Vaihto-opiskelu:

Mistä/milloin sait idean lähteä vaihtoon? 
Sain idean vaihtovuodesta ysi luokan jälkeisen kielimatkan jälkeen. Olin siis kielimatkalla Englannissa 3 viikkoa ja sen jälkeen sitten halusin lähteä ulkomaille pitemmäksi aikaa ja juurikin näkemään sitä paikallista nuorten elämää ja koulunkäyntiä vähän paremmin.

Oliko sun vaikea suostutella sun vanhemmat ja mitä mieltä ne oli? Vinkkejä tähän?
En edes oikeen muista milloin puhuin vaihdosta eka kertaa, mutte ne oli kyllä ihan mukana alusta alkaen ja olivat sitä mieltä, että kannattaa lähteä. Kannattaa varmaan kertoa sun vanhemmille vaihdon ideasta ja hyödyistä vähän enemmän, se on todellakin hintansa arvoista ja siitä on apua koko loppuelämäksi. Ja jos turvallisuus huolestuttaa, niin hyvän järjestön kun valitsee niin ei oo mitään huolenaihetta, koska vaihtareita ei huonoille alueille lähetetä ja host-perheille tehdään kaikki background checkit, talon tarkistus yms. :)

Suositteletko vaihtovuotta, miksi?
Suosittelen todellakin! Jos yhtään se kiinnostaa ja mahdollisuus on lähteä niin lähde! Se on niin kasvattava kokemus ja vaihtovuosi tarkoittaa periaatteessa kokonaan toisen elämän saamista toisesta maasta eli se on kyllä korvaamaton kokemus.

Paljonko meni rahaa/kk (noin)? 
Tähän on oikeasti mahdoton heittää mitään. Rahanmenoon vaikuttaa paljon se, että mitä sun hostperhe maksaa sulle ja paljonko haluat shoppailla/tehdä juttuja. Pakollisia mulla on ainakin joka kuukausi puhelinlasku eli $50 ja koululounaat maksan itse eli ostan aina ruokakaupasta eväät sitä varten.


Koulu:

 Kuinka iso sun koulu siellä on?
-Noin 1500 oppilasta. Mun mielestä just kivan kokoinen, melkein joka päivä tulee vieläkin ihmisiä vastaan joita en oo koskaan nähnytkään, mutta ei silti ole mikään liian iso :)

Mitä harrastuksia sun koululla on tarjolla?
-Mun koululla vaihtoehtoja on tosi paljon. Urheilua löytyy melkein joka sorttia amerikkalaisesta jalkapallosta jääkiekkoon, mutta niitä suosituimpia ovat varmaan pojilla jenkkifutis, soccer ja paini ja tytöillä taas soccer, voimistelu ja koripallo. Lisäksi löytyy paljon music and arts kerhoja. Itse pelasin siis syksyllä field hockeya ja talvella olin stage crewssa, joka on periaatteessa vastuussa koulunmusikaalin lavasteista ja muusta järjestelystä. Lisäksi oon "harrastanut" koko vuoden kuoroa, mutta se on mulla oppiaineena eli mulla on sitä tunti joka päivä + laulutunti pienemmässä porukassa kerran viikossa :)

Onko vaihtareilla mahdollisuus päästä sellaisiin lajeihin, joissa on try outit ja tiedätkö milloin ne ovat?
-Tää riippuu ihan täysin koulusta, koulun tasosta, valmentajasta ja muusta, joten tähän en voi sanoa mitään. Yleensä vaihtarit voivat kuitenkin osallistua try outteihin ihan kuten muutkin, tosin joskus syksyn lajeihin try outit voivat olla kesällä milloin vaihtarit eivät täällä vielä ole. Kannattaa vaan etsiä sen lajin valmentaja, mikä kiinnostaa ja kysyä :)

My Experience:


Tuliko järjestöä etsiessä sellaista fiilistä, että et haluukaan lähteä tai "entä jos.."?
-Voi kyllä. Useamman kerran tuli sellainen fiilis, että mitäs tässä onkaan tekemässä ja entä jos en tykkääkään olla siellä, mutta lähdin matkaan sillä ajatuksella, että ainahan täältä pääsee takaisin, jos ihan kamalaa olisi. Kuitenkin mun päätavoitteena oli selvitä vuosi loppuun asti ja hyvin oon pärjännyt :D

 Mitä jäät kaipaamaan?
-Niin monia asioita, joista varmaan puoliakaan en osaa vielä edes arvata. Mutta ainakin kavereita, koulua ja harrastuksia, NYCiä, shoppailu- ja ruokapaikkoja(lol), lyhyttä talvea, amerikkalaisten yleistä ystävällisyyttä, englannin puhumista yms.

Miten selvisit koti-ikävästä? 
-Mua auttoi Suomeen yhteydessä oleminen ja skypettäminen kotiin ja kavereille. Toisia taas auttaa Suomeen yhteydenpitämisen vähentäminen. Kannattaa myös keksiä paljon tekemistä ikäväkausille. Kyllä niistä aina selviää, vaikka silloin pahalta tuntuukiin!

 Saitko kavereita, joihin tulet pitämään yhteyttä?
-Sain kyllä :) Muutama muu vaihtari ja pari amerikkalaista joihin varmasti tuun pitämään yhteyttä.

Kävitkö treffeillä?
En käynyt hahah. Täällä New Yorkissa ei muutenkaan vaikuta olevan sellaista treffikulttuuria kuin muualla Amerikassa kuulostaa olevan vaan täällä se on yhtä "harvinaista" kuin Suomessakin :D

Kuinka nopeasti sopeuduit uuteen paikkaan ja ihmisiin? Vinkkejä siihen?
-Riippuu vähän siitä, mitä sopeutumisella tarkoitetaan.. Sanotaanko vaikka niin, että paikkaan sopeuduin ja rakastuin saman tien, mutta ihmisiin en ole sopeutunut vieläkään hahhah. Tykkään Amerikasta ja New Yorkista tosi paljon eikä mulle iskenyt minkäänlaista kulttuurishokkia, mutta amerikkalaiset ihmiset eivät vain ole mua varten, vaikka onhan niissäkin toki puolensa. Mutta periaatteessa "sopeuduin" eli opin tuntemaan amerikkalaisen kulttuurin tavat ja elämään kuten muutkin ehkä kolmessa kuukaudessa kunnolla. Vinkiksi antaisin vain, että ota rauhassa aikasi äläkä luovuta, joillakin se kestää kauemmin ja joillakin vähän vähemmän aikaa.

Mikä oli ikävintä?
-Ikävintä vaihdossa oli ne hetket, kun oli ikävä kotiin, kaikki vaihtomaassa ärsytti ja kaikki juhlapäivät ja muut Suomessa, jotka vaihdon takia missaa . Myös se yksinäisyys ja ulkopuolisuus, jonka lähes välttämättä tulee välillä kokemaan on aika rankkaa ja varsinkin mulla oli välillä hetkiä, ettei kavereita tuntunut olevan ollenkaan. Mulle rankkaa aikaa oli myös talvella mun sairasteluputki ja perheenvaihto draamat, mutta niistäkin lopulta selvittiin :) Ja vaikka tää viimeinen kuukausi on ollut ehkä vaikeinta aikaa täällä niin kaikista vaikeinta koko vuodessa tulee kuitenkin ihan varmasti olemaan täältä pois lähteminen ja hyvästien sanominen.

Mikä oli parasta?
-Parasta vaihdossa oli ehdottomasti kasvaminen, rohkaistuminen ja itsevarmuuden saaminen. Lisäksi opin amerikkalaisen kulttuurin sekä tietenkin opin englantia. Sain vuoden aikana paljon uusia kavereita eri puolilta maailmaa ja vaihdon ajalta on paljon paljon ihania muistoja ja amerikkalaisia kokemuksia. Parhaita juttuja oli myös field hockey ja stage crew ja ne hetket, kun tunsi oikeasti kuuluvansa joukkoon. Ulkomailla asuessa oppi myös arvostamaan Suomea paljon enemmän ja näkemään oman suomielämän ihan uudella tavalla, mutta samalla vuoden täällä asumisen jälkeen voin kutsua New Yorkia toiseksi kodikseni. Ylipäätään kokonaisuutena tää on ollut huippu kokemus ja kyllähän tänne ikävä tulee.


Kiitos kaikille kysymyksistä! 
-Carla

2 kommenttia:

  1. Ei haittaa "treffikulttuuria" ei löytyny Floridastakaan :-))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa! Nää isommat kaupungit on kai sen verra enemmä nykyaikaisia haha

      Poista