keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Answers

Kiitos paljon kaikille kysymyksistä, joita tulikin paljon enemmän kuin yhtään osasin odottaa! Nyt sitten niihin vastauksiin, onnitteluni sille, joka jaksaa loppuun asti!


Amerikka

Parasta Amerikassa asumisessa? 
Ihmisten yleinen ystävällisyys ja avuliaisuus, koulu ja se, että täällä vaan on tosi paljon kaikkea ihan yleisesti.

Paikat joissa haluat käydä Amerikassa ollessasi?
Veikkaan, että tällä haetaan sitä missä haluaisin nyt vaihtovuoden aikana päästä käymään ja Florida ois yks sellanen paikka missä oon jo kauan halunnut käydä ja se vois olla ihan realistinenkin toive. Haluan myös vielä joskus päästä Hawaiille ja uudestaan Californiaan, mutta tuskin pääsen kuitenkaan vielä vaihtovuoden aikana. 

Miksi Amerikka? 
- Hyvä kysymys. Ihan aluksi, kun aloin harkita vaihtoon lähtöä, halusin ihan ehdottomasti Englantiin. Myöhemmin aloin miettimään Amerikkaakin ja sitten ihan vaan listasin kummastakin maasta plussia ja miinuksia ja sen perusteella sitten valitsin Amerikan, koska plussalista oli pidempi. Sen lisäksi ajattelin, että Englantiin pääsisi helpommin myöhemminkin ja oishan se mahtavaa kokea amerikkalainen high school. Ja halusin siis englanninkieliseen maahan.

 Miten sun mielipide Amerikasta on muuttunut vaihdossa olon aikana? 
-Se on kyllä muuttunut tosi paljon, koska vasta täällä asuessa sitä näkee minkälaista täällä oikeasti on, vaikka aikaisemmin ois lomareissulla käynytkin. Amerikka on edelleen mun mielestä hieno maa ja tykkään täällä asumisesta, mutta välillä amerikkalaisten ihmisten tavat tms. ärsyttävät, koska kaikki tunnutaan tekevän joko vaikeimman kautta tai sitten tosi pikkutarkasti.

 Hyvät ja huonot puolet amerikkalaisessa lukiossa opiskelemisessa?
- Hyvät: Paljon erilaisia ja harvinaisempia aineita, koulu tarjoaa paljon harrastusmahdollisuuksia niin urheilussa, musiikissa kuin taiteissakin, rennompi tunnelma kuin Suomessa, opettajat ovat mukavia ja ihan kuin oppilaiden kavereita.

Huonot: Arvostelu vähän outoa, useimmissa aineissa paljon pieniä testejä, joissakin aineissa paljon läksyjä, välitunteja ei ole, kouluruoka on melkein jokaisessa koulussa maksullista. 

Onko koulu helppoa?
-On. Aluksi oli vähän vaikeempaa, mutta nyt kun kielen kanssa ei ole enää ongelmaa niin on helppoa. US governmentissä ja enkussa (paikallisten äikäntunti) opettajat eivät myöskään vaadi multa samaa kuin muilta, mikä helpottaa paljon. Vaikeus riippuu kuitenkin siitä, mitä tunteja ottaa.

Vastasiko Amerikka sun odotuksia?
- Kyllä. Olin jo ennen vaihtovuotta asunut amerikkalaisen perheen luona kuukauden, joten tiesin jo etukäteen jonku verran tästä kulttuurista. Kaikki on ollut aikalailla sellasta, mitä etukäteen oon Amerikasta ajatellutkin joitakin yllätyksiä lukuunottamatta. Eniten kuitenkin yllätti se, kuinka samanlaista täällä loppujen lopuksi on kuin Suomessa.

Voiko hanavettä juoda vai ostetaanko siellä esim. vesikanistereita? 
 -Yleensä ihmiset ostavat joko pullovettä tai sitten hanaan tai jääkaappiin laitetaan suodatin, josta saa puhdasta vettä. Joissakin ravintoloissa kuitenkin tarjotaan hanavettä ja vähävaraisemmat ihmiset juovat sitä myös eli ei se mitään vaarallista kuitenkaan ole.

 Jos siellä satutaan kävelemään ja vaikka auto päästää sut tien yli niin moikataanko sille kiitokseks ja moikkaaks se takasin?
- Täällä tosi harvoin autoilijat päästää tien yli! Se saattaa ehkä johtua siitä, että jalankulkijoita ei oo kovin paljon, mutta sillon kun joku kuitenkin antaa tietä, niin yleensä moikkaan ja useimmiten ne sitten moikkaa takas :D Ja täällä ei myöskään ole juuri ollenkaan suojateitä!


 
Vaihtovuosi

 Mitä kaikkea vaaditaan, jotta voi lähteä vaihto-oppilaaksi?
-Järjestöjen päävaatimukset ovat yleensä oikea asenne sekä suhteellisen hyvät arvosanat (arvosanavaatimukset vaihtelevat järjestöttäin). Myös ohjelmamaksu sekä muut lisäkulut täytyy maksaa.

Millaiselle ihmiselle suosittelet vaihto-oppilaaksi lähtemistä?
-Henkilölle, joka ei anna periksi helposti, on kiinnostunut uudesta kulttuurista ja kielestä sekä on sopeutuvainen erilaisiin tilanteisiin. Jos vähänkin harkitset lähtemistä niin lähde!

Parhaat ja huonot puolet vaihtarina olossa? 
- Tää on kyllä paha kysymys... Parasta ehkä on se, että ihmiset on yleensä susta kiinnostuneita, koska oot eri maasta ja se, että normaali arkikin on vähän kiinnostavampaa vaihto-oppilaana, koska oot kuitenkin sulle uudessa maassa ja kulttuurissa. Huonoja puolia on se, että välillä tunnet itsesi väkisinkin ulkopuoliseksi esim. koulussa ja perheessä ja ylipäätään tää on välillä tosi rankkaa, kun pitäisi löytää uusia kavereita, tottua uuteen kulttuuriin ja hoitaa kaikki asiat vieraalla kielellä.

 Miksi vaihto-oppilaaksi?
- Oon aina halunnut kokeilla toisessa maassa asumista ja vaihtovuosi oli hyvä vaihtoehto, koska halusin myös nähdä koulunkäyntiä. Halusin myös oppia puhumaan englantia paremmin ja muutenkin saada itselle lisää rohkeutta ja kokemuksia.

Onko sinulla hyvä host-perhe?
-On :) Yksi asia minkä täällä kuitenkin oon oppinut on se, että kukaan perhe ei ole täydellinen!

 Jos et olisi lähtenyt vaihto-oppilaaksi jenkkeihin, niin minne muualle?
- Ihan alunperin halusin siis ehdottomasti lähteä vaihtoon britteihin. Jossain vaiheessa mulla kävi myös mielessä Espanja ja Tanska, mutta ne jäi vaihtoehdoista pois aika nopeaa, koska halusin oppia nimenomaan englantia.

Milloin lähetit hakemuksen Upille?
Oiskohan ollut syy- tai lokakuussa, noin vuosi ennen lähtöä :)

Onko sun USA:n järjestö ollut hyvä ja onko kaikki onnistunut siellä päässä?
Mun vastaanottavana järjestönä on siis ISE ja mulla ainakin se on toiminut tosi hyvin ja esim. perheenvaihdossa ei ollut mitään ongelmaa.

Miksi suosittelisit Upia järjestöksi?
Suosittelen Upia tosi paljon, koska kyseessä on suht. pieni järjestö eli jokainen vaihto-oppilas on enemmän kuin pelkkä asiakas ja yleensä oot yhteydessä saman työntekijän kanssa, mikä helpottaa paljon. Upilta tuli myös synttäripäivänä kortti postissa ja oon kuullut, että upin toimistolle voi mennä ihan vain kahville ja juttelemaan, jos sattuu asumaan siellä päin (Tampereella.) Upilla on myös paljon erilaisia vaihto-ohjelmia esim. jos sulla on jokin harrastus, mitä haluat jatkaa vaihdossakin.

Kielitaito
 
Oletko hyvä englannissa?
-Mun englanti oli suht. hyvää jo tänne tullessa, koska käytin sitä jo Suomessakin melko paljon. Se on kuitenkin parantunut täällä tosi paljon, mutta puhe voisi olla vielä paaaljon parempaa. Ymmärtämisessä ei kuitenkaan oo enää ongelmia melkein koskaan :)

Mikä sun englannin numero on? 
-Lukiossa on ollut ysejä ja kaseja.

 Oliko sulle alussa hankalaa ymmärtää ihmisten puhetta ja puhua englantia muille?
-En sanois että hankalaa, mutta virheitä ja väärinymmärryksiä tuli paljon enemmän kuin nyt.

Miten englanninkielesi on parantunut tähän mennessä vaihtosi aikana?
-Tähän jo oikeastaan nuissa aiemmissa jo vähän vastasinkin, mutta väärinymmärryksiä tulee vähemmän ja yleensäkin saan muiden puheesta nykyään paljon paremmin selvää. Esim. vasta tajusin, että ekoina viikkoina koulussa en saanut yhden opettajan puheesta ollenkaan selvää, mutta nykyään siinä ei ole enää mitään ongelmaa :) Lukiessa ymmärrän kaiken ja puhumiseen ei enää tarvitse keskittyä niinkuin aluksi. Luultavasti myös mun puheesta saa paremmin selvää ja pikkuhiljaa on myös oppinut sanojen painottamista puhuessa, kun suomenkielessä sitä ei juurikaan tehdä. Huomattiin myös Miisan kanssa, että aluksi aamuisin oli vaikea alkaa puhumaan englantia, mutta nyt jos oon Miisan kanssa niin aamulla tuntuisi paljon luontevammalta alkaa puhua englantia. Välillä on myös päiviä millon suomenkieli ei suju sitten yhtään, kai senkin voi ottaa englanninkielen kehittymisenä?


Muut

Kuinka paljon rahaa sulla menee kuukaudessa?
- Tähän en kyllä tiiä tarkkaa vastausta... Aluksi meni tietysti enemmän, koska piti ostaa kaikkea pakollista, kun Suomesta ei kovin paljoa voinut tuoda. Nykyään rahaa menee oikeestaan vaan viikonloppuisin, jos meen vaikka mallille tai syömään kaverin kanssa. Viikolla rahaa ei mee ollenkaan ellei koulussa ole jotain mitä pitää maksaa. Koulun maksulliset jutut on kuitenkin yleensä vapaaehtoisia eli esim. joukkuekuvat, koulun vaatteet, luokkaretket yms. Mitään tarkkaa summaa/per kuukausi on kyllä paha mennä sanomaan.
 
Miten sun normaali päivä yleensä menee?
Herään aamulla ennen kuutta, laittaudun ja syön ja lähden ennen seitsemää kouluun. Koulussa mulla on 9 eri oppituntia ja kahden aikoihin koulu loppuu ja kävelen kotiin. Kotona syön jotain ja loppupäivän oon yleensä koneella, luen, kuuntelen musiikkia tms. Illalla treenailen itsekseni ihan vaan täällä kotosalla ja sitten syödään dinner. Dinnerin jälkeen teen lounaan seuraavalle päivälle, käyn suihkussa ja meen yhdeksältä jo nukkumaan. Ihan normaalia arkea siis, tosin vähän tylsempää tällä hetkellä, kun mitään harrastuksia ei ole menossa. Harrastuksien aikaan jään treeneihin/miitteihin heti koulun jälkeen ja kotona oon vasta myöhään.

Onko ollut helppoa vai vaikeaa saada kavereita?
- Voin sanoa ihan suoraan, että todella vaikeaa. Muista vaihtareista on helppo saada kavereita, mutta täälläpäin heitäkään ei ole montaa. Amerikkalaisista taas on jostain syystä vaikea saada seuraa vapaa-ajalle tai löytää itsensä kanssa samantyyppisiä kavereita, mutta kyllä mulla on amerikkalaisistakin muutama parempi kaveri, vaikkei juuri koskaan voida tehdä vapaa-ajalla mitään, koska heillä on jo niin paljon muuta ohjelmaa.

Mitä teet yleensä vapaa-ajalla?
-Koulun jälkeen en tee mitään ihmeellistä paitsi harrastusten aikana oon treeneissä melkein joka päivä. Viikonloppuisin nään kavereita, usein mennään mallille ja käydään syömässä. Hostien kanssa myös viikonloppuisin usein mennään johonkin, esim. johonkin tapahtumaan, puistoon tai vaikkapa syömään.

 Miten olet selvinnyt koti-ikävästä?
-Skypettämällä ja muutenkin Suomeen yhteydessä olemalla. Toisilla taas auttaa, kun ei ole vähään aikaan yhteydessä Suomeen ollenkaan.  Myös se, että pitää itsensä kiireisenä auttaa paljon, koska sitten ei ehdi ajattelemaan suomijuttuja.

Mitä kaipaat Suomesta? 
-Jos sanomattakin selviä perhettä ja kavereita ei lasketa niin suomalaista ruokaa, autolla itse ajamista, vapautta ja välillä suomalaista kulttuuriakin, jos on päivä millon small talk ja tekohymy ei huvittaisi hahah. Eniten on ikävä kuitenkin sitä, että ihmiset ymmärtää mua ja mun kulttuurin tapoja ja voin tehdä "mitä haluan" ilman, että pitää miettiä mitä mieltä muut ovat.

Käyttekö paljon ulkona syömässä?
-Ei käydä, joskus vaan viikonloppuisin tai lomalla.

Missä maissa olet käynyt?
- Suomen ja Amerikan lisäksi Ruotsi, Viro, Espanja, Portugali, Ranska ja Iso-Britannia.

 Ketkä on sun parhaita kavereita siellä? Kerro heistä jotakin? :)
Mun parhaat kaverit täällä on varmaankin Miisa, Yolanda, Hunter ja Allison. Miisa on suomalainen au pair, joka asuu n. puolen tunnin matkan päässä meiltä ja nähdään yleensä sunnuntaisin, kun Miisa ei ole töissä. Yolanda taas on meksikolainen vaihtari, jonka kanssa tavattiin ihan meidän ekoina päivinä täällä ja meillä meni heti jutut tosi hyvin yhteen. Asutaan vaan 10 minuutin päästä toisista, muttei olla kuitenkaan samassa koulussa. Hunter ja Allison taas on mun parhaat amerikkalaiset kaverit, jotka tapasin ihan mun ekoina koulupäivinä ja he auttoivat aluksi mua tosi paljon kaikessa. Vaikka nää tytöt onkin mua 3 vuotta nuorempia niin tullaan tosi hyvin toimeen ja tehdään myös kaikki stage crew hommia koulussa, ollaan yhdellä samalla tunnilla ja istutaan lunchilla samassa pöydässä :)


-Carla 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti