keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Differences between Finland and America

Oon kirjoitellut mun puhelimen muistioon erilaisia eroja, mitä on tullut ihan arkielämässä täällä vastaan. Suomi ja Amerikka ei tosiaan oo mitenkään kauheen erilaisia maita toisiinsa verrattuna, mutta paljon löytyy kuitenkin pieniä eroavaisuuksia. 

-Ihmiset on täällä niin paljon avoimempia, puheliaampia ja kohteliaampia kuin Suomessa. Ihmisiä tervehditään, joskus jopa ihan random vastaantulijaakin. Yleensä tervehdys on täällä "hi, how are you?" vaikka aina siihen ei edes odoteta vastausta. Ja kun sanotaan heipat niin samalla toivotetaan hyvää päivänjatkoa. Sorry, please, thank you yms. käytetään paljon ja jos joku näyttää vähänkään apua tarvitsevalta niin sitä tarjotaan aina. Ovia pidetään aina toisille auki, vaikka toinen ois vielä vaikka kuin kaukana. Oh how I love American people <3

-Aina, kun joku aivastaa sanotaan "Bless you" tai "God bless" ja siihen vastataan "thank you". Yks päivä koulussa opettaja piti kauheen saarnan koko luokalle, kun joku aivasti eikä kukaan sanonu bless you haha

-Joka päivä koulussa tulee radiosta aamunanavaus ja pitää nousta seisomaan, kääntyä kohti luokassa olevaa Amerikan lippua, laittaa käsi sydämelle ja radiosta lausutaan lippuvala tai joku vastaava. Mulla on edellee tosi awkward olo aina ton aikana :D

-Julkista liikennettä ei oo juuri ollenkaan. Ainut julkinen, mitä ihmiset täälläpäin käyttävät on juna, joka menee Nyciin. Joka paikkaan mennään yleensä omalla autolla. Pyöräteitä ei edes ole.

-Hanavesi on huonoa ja maistuu ja haisee kloorille. Sen takia täällä juodaanki joko pullovettä tai sitten jääkaapin ovessa olevasta suodattimesta.

-Vessat on erilaisia ja julkisten vessojen ovenrako on niin iso, että niihin näkee sisälle. Tosi ahdistavaa.

-Sängyt on isoja ja peitot vielä isompia. Täällä peittona toimii pelkkä lakana, mutta lähes kaikki pitää sen päällä vielä päiväpeittoa. Peitto on myös aina taitettu sinne patjan alle joka reunasta ja revin sen iltasin aina sieltä pois, koska ei silleen vaan voi nukkua :D

-Kaupoissa on niin paljon enemmän valinnanvaraa. Maitoa löytyy vaikka ja missä maussa, ja oreoita on ainakin 20 eri sorttia. Ja jos haluat ostaa esim. pelkästään kengät mennään kenkäkauppaan ja jos haluat ilmapalloja niin mennään juhlatarvikekauppaan, kun taas Suomessa mennään melkein aina johonkin markettiin, mistä saa kaikkea. Hintalappujen hinta ei koskaan pidä paikkaansa, vaan kassalla siihen lisätään verot tai sitten saat jonkun alennuksen, mistä et tiennyt mitään. Ostoksia ei myöskään tarvi pakata itse vaan sitä varten on oma työntekijä.

-Ainakaan täälläpäin ihmisillä ei ole postilaatikoita kotona. Aamulla sanomalehti heitetään muovipussissa talojen pihalle ja muu posti menee sellaseen post officeen, missä sen alueen ihmisillä on omat postilaatikot.

-Tekstatessa käytetään kauheesti lyhenteitä ja hymiöitä ei juuri koskaan. Melkein kaikilla on täällä myös iPhone ja tekstaamiseen käytetään iMessagea eikä whatsappia.

-Kaikki on täällä aina ihan ihmeissään, koska oon käynyt kahdeksassa eri maassa ja osaan viittä eri kieltä, vaikka Suomessa tuo ei oo mitenkään kauheen erikoista ja mua pidetään täällä ton takia tosi viisaana :D

-Muutenkin kaikki aina tyyliin sekoaa, kun kerron että oon Suomesta "omg, that's so cool! you're almost like from another planet!!"

-Täällä päiväys kirjotetaan silleen että kuukausi tulee ensin ja aluksi unohdin sen aina.

-Ihmiset menee täällä yleensä tosi aikaisin nukkumaan ja herää aikaisin, myös viikonloppuisin.

-Täällä on tosi yleistä hakea jostakin ruokaa illalliseksi sen sijaan, että se tehtäis itse. Monet myös ajaa kouluun/töihin joka aamu Starbucksin tms. kautta saadakseen aamukahvin. 

-Uutisissa uutistenlukija saattaa välillä selittää omista lapsistaan tai jutella kameramiesten kanssa ja mainoksissa haukutaan kilpailijoiden tuotteita ihan suoraan.

-Kenkiä pidetään monesti sisälläkin.

-Itsestään selvät ohjeet. Autojen peileissä varoitetaan siitä, että peilissä näkyvät asiat ovat oikeasti lähempänä kuin näyttävät ja köksäntunnilla reseptissä pyydettiin rikkomaan kananmunat yksi kerrallaan...

-Uimahallissa voit vaan kävellä ovesta sisään uimapuku valmiiksi päällä ja mennä altaaseen. Oot outo, jos käyt suihkussa.

-Ravintoloissa annoksien ja juomien koot on isoja.

-Keittiössä on pesusieni ja sillä niin tiskataan kuin siivotaan lattialle tippuneet ruoatkin. Myöskään patakintaita ei oo vaan sen sijasta käytetään pyyhkeitä. 

-Mua pidetään outona, kun syön leipää silleen, että laitan siihen päälle vaan palan juustoa ja kinkkua. Näitten mielestä siihen pitäis laittaa myös sataa muutakin lisuketta + majoneesia ja toinen leipä päälle.

Nää jutut on mua ihmetyttänyt kaikista eniten. Lisääkin varmasti olis, mutta tässä nyt jotain mitä tuli ekana mieleen!
-Carla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti